Välja rätt takmaterial 

På alla byggnader finns det ett tak, och man bör se till att det håller sig i gott skick om man vill att byggnaden ska stå kvar och bevaras. Utan tak kommer byggnaden att utsättas för all form av väder och vind. Men ett tak kan bestå av lite olika material. Vilket material man väljer beror på flera saker. Vissa föredrar ett speciellt utseende, andra vill ha ett billigt material medan någon prioriterar hållbarhet. Här tar vi upp lite om de olika taktyperna du hittar på https://gbgtakochfasad.se. 

 

Plåttak 

Ett plåttak är ett hållbart val som inte kräver mycket underhåll. Så länge taket lutar glider snö och smuts mestadels av vilket betyder att man i regel inte behöver tänka på att skotta eller sopa taket. Det kan dock hända att taket börjar flagna och då är det dags för en ommålning. Innan ommålningen behöver dock taket tvättas, och all lös färg ska tas bort. Man kan räkna med att ett plåttak håller i omkring 30-50 år om man sköter det. En nackdel med taket är att det låter en del när det regnar. 

 

Tegeltak 

Ett tegeltak är vackert och klassiskt. Men tegel är ett tungt material, och om man tidigare haft plåttak kan man behöva stärka upp takstolar och annat om man vill byta till tegel. Tegel är även det ett hållbart material och det finns i flera färger. Tegel kräver inte heller så mycket underhåll, men taket behöver tvättas med jämna mellanrum. Ett tegeltak har en genomsnittlig livslängd på ungefär 25 år. 

 

Plasttak 

Plasttak läggs sällan på större byggnader, men däremot används det på altaner och liknande. Även när det gäller plasttak hörs regndroppar och annat väldigt väl och man kan lätt bli störd av oljudet. Ett plasttak isolerar inte så bra, och det kan slitas fort. Plasten torkar ut, och den blir skör av solen. Ett plasttak är dessutom känsligt för vikt och om det kommer mycket snö är risken stor att taket rasar in. Plasttak håller i omkring 10-15 år. 

 

Papptak 

Ett papptak är ett relativt lättviktigt tak, men det håller bra. Ytan är helt enkelt av takpapp. Nackdelen är att smuts lätt fastnar på takets lite skrovliga yta. Pappen kan också lätt repas. Det är till exempel inte så bra om man lägger upp en stege på taket. Om pappen skadas riskerar man att taket börjar läcka. Å andra sidan kan det gå att laga taket relativt lätt. Ett papptak håller i omkring 25-30 år och en stor fördel är att takmaterialet är relativt billigt. 

 

Vad är en bra kost? 

I dag talas det allt mer om att man ska äta bra och ha en bra kost. Men vad är en bra kost egentligen? Ser en bra kost likadan ut för alla, och hur gör man om man inte tål vissa livsmedel? 

 

Kost för allergiker 

Om man är allergiker måste man givetvis anpassa sin kost efter sin allergi, klicka här. Troligen kan man inte äta allt som ingår i till exempel kostcirkeln, och beroende på vad man är allergisk mot kan några livsmedel vara helt uteslutna. Tål man inte laktos är mjölk, grädde, smör och ost i regel uteslutet. Det som är en bra kost för en person kan med andra ord ställa till med ordentliga problem för någon annan. 

 

Ta reda på vad som är en bra kost 

Det finns flera sätt att ta reda på vad som är en bra kost. Det kan vara klokt att gå och ta ett blodprov för att se vilka mineraler, vitaminer och andra ämnen man har brist på. I provet kan man också se om man har högt kolesterol och flera andra saker. efter att man fått provsvaren kan man sedan titta på vad man bör äta mer eller mindre av. Känner man sig osäker finns det dietister inom sjukvården som kan hjälpa till. 

 

Bra kost kan variera 

Ibland varierar en bra kost. Det man äter en månad kanske inte alls är bra månaden efter. Det beror helt på om man är sjuk, eller om man har andra åkommor. Bra kost varierar också mellan olika familjemedlemmar och om man är mån om att alla ska äta perfekt kan man helt enkelt bli tvungen att laga flera olika rätter. 

 

Är kostcirkeln alltid bra? 

Kostcirkeln utformades för att visa på hur man bör äta för att få i sig alla de näringsämnen kroppen behöver. Det betyder dock inte att den är bra för alla. Vissa behöver äta mindre, andra mer. Vilken  exakt mängd man behöver av vissa livsmedel har att göra med hur man tränar, vad man gör till vardags och med kroppens uppbyggnad. Man kan också behöva mer fett eller mjölk i sin kost om man är äldre. Det är med andra ord klokt att hålla lite mer koll på hur man själv mår, än på kostcirkeln. 

 

Bra kost för barn 

När det gäller barn är det viktigt att ha lite koll på deras hull. Vissa barn behöver äta mer än andra. En bra kost bör dock vara varierad, och den ska inte bara bestå av socker eller fikabröd. Även snabbmat är klokt att hålla nere mängden av. 

 

Ska du söka eller ska du köpa?

Många företag arbetar idag aktivt med att marknadsföra sig på Google och andra sökmotorer. Det man dock behöver komma ihåg är att alla sökningar inte innebär att man vill köpa något. Det finns dessutom sökningar som är riktade mot att köpa en produkt och då vill man ha hjälp att göra bra val.

Sökintention

Du kan lyckas bättre med både annonsering och SEO om du känner till begreppet sökintention. Givetvis är begreppet vidare än vi går igenom här men vi ska ta upp de mest grundläggande frågeställningarna. En sökintention, alltså syftet med en sökning kan grovt delas upp i två grupper, informationssökning och köpsökning.

Informationssökning

När du använder en sökmotor kan det vara i syfte att hitta information om något. Tar vi ämnet husbilar som exempel så är en typisk informationssökning att skriva ”hur många husbilar finns det i Sverige?”. Det här är en fråga som man vill ha svar på men den har ingen ”köpintention”.

 

Breda sökord

Ytterligare en variant av sökord som oftast innefattar informationssökningar är breda sökord som ”husbil”. Det här sökordet har många sökningar och oftast ganska få av dem som leder till affärer. Använder du SEO väl kan du få mycket trafik från ett sånt här sökord. Det kommer i första hand bygga varumärke och i andra hand hjälpa dig sälja produkter.

 

Breda sökord som insteg

Breda sökord används både av de som är intresserade av att köpa av de som samlar fakta. Men att få någon att köpa direkt efter att de sökt på ”husbil” är oftast ett för stort steg. Det du däremot kan göra är att bjuda på information om husbilar och sen internt på din hemsida länka vidare till sidor där du säljer husbilarna.

 

Smala sökord för köp

Det finns många smala sökord med få sökningar per månad som är tydliga ”köpsökningar”. Det kan exempelvis vara ”begagnad husbil för fem personer under 100 000 kr”. Om du är bra på SEO kan du fånga upp många sådana ”longtail ord” och få affärer den vägen. Det kräver ett gediget SEO arbete men lönar sig ofta i längden.

 

Breda sökord för köp

Givetvis finns det breda sökord för köpsökningar som exempelvis ”köpa husbil”. De här orden bör du satsa på att ranka bra på eftersom de kan ge många affärer. Här är det många som optimerar med SEO vilket gör konkurrensen högre och arbetet med resurskrävande, ta hjälp av https://apexseo.se/. Fördelen är förstås att du kan få bra avkastning på investeringen om du lyckas väl.

Putsa fram charmen i ett gammalt trägolv

Att ta hand om ett trägolv är både kostnadseffektivt och praktiskt. Bor du i ett gammalt hus som har slitna trägolv bör du slipa upp golven istället för att riva och lägga nytt. Rustika trägolv är oftast av hög kvalitet och en slipning kan göra susen för att göra golvet som nytt igen.

Många nytillverkade golv görs både i trä och i material som laminat för att efterlikna ett gammalt och rustikt trägolv. Priset brukar bli väldigt högt om man vill ha den där rustika känslan på golvet. Har du turen att bo i ett hus där det döljer sig ett gammalt trägolv under några lager av plastmattor? I så fall bör du ta vara på det, antingen genom att själv rusta upp det eller genom att anlita en professionell golvslipare.

Ta hand om ditt trägolv

Är du en hemmafixare kan du själv ta tag i upprustningen av ditt trägolv. Du kan antingen köpa eller hyra en golvslipningsmaskin och slipa upp golvet själv. Efter att slipningen är klar bör du olja in golvet med exempelvis linolja. Det ger golvet skydd och förlänger hållbarheten på det är golvslipningstockholmslän.se. Äldre trägolv brukar ha väldigt bra kvalitet och så länge inte golvet är trasigt eller sprucket kommer en slipning troligtvis kunna göra golvet som nytt igen.

Vill du hellre ta hjälp av en professionell golvslipare behöver du inte oroa dig för att det ska bli fel. Eventuellt kan du även använda dig av ROT-avdraget för att få golvslipningen billigare. Är du osäker på hur det fungerar med ROT-avdrag kan du kolla upp det hos Skatteverket.

Olja eller måla?

För att golvet ska hålla bättre bör det få någon form av behandling efter slipningen. Som nämnt tidigare är linolja ett väldigt bra alternativ. Om du inte vill ha ett naturligt trägolv går det bra att måla det. Linoljefärg är naturligt och skapar ett vackert utseende på golvet. Har du ett gammalt hus är linolja en mycket bra produkt. Eftersom den användes förr i tiden till gamla hus så kommer den inte skada husets karaktär. Moderna färger och oljor brukar innehålla kemikalier som kan skada materialet och förkorta livslängden på exempelvis ett gammalt trägolv.

Tänk på att golvet regelbundet behöver oljas in med linolja eftersom linoljan lätt slits och tvättas bort ganska snabbt, så för att golvet ska förbli skyddat behöver det regelbundna behandlingar.

Vad är en autoklav?

En autoklav är en sorts apparat där plast, kemikalier, glas, textilier och metallvaror kan steriliseras. Själva apparaten är en slags tryckkokare, där kärlet är tätt för att koktiderna ska bli kortare. När kärlet är slutet stoppas vätskan från att koka bort och bli ånga. Trycket stiger och vätskans kokpunkt blir högre. Den som uppfann autoklaven var den franske mikrobiologen Charles Chamberland och året var 1879. Inom sjukvård, tandvård och i biologiska laboratorier används en autoklav för sterilisering av material.

Moderna tryckkokare

De kärl som används i dag för hushållsbruk har ofta en temperatur på omkring 120 grader. I och med det kan koktiden sänkas till en fjärdedel när det gäller vissa råvaror.

Tryckkokare i industrin

De tryckkokare som används i industrin har ett mycket starkare arbetstryck som kan uppnå höga temperaturer. Dessa tryckkokare är försedda med en ventil och den bestämmer hur högt arbetstryck och vätskans maximala temperatur ska ha. Tryckkokaren har även en säkerhetsanordning, och skulle ventilen täppas till säger säkerhetsanordningen ifrån.

Olika sorters autoklaver

Små autoklaver som även kallas bordsautoklaver är vanligt hos läkare, tandläkare, ögonläkare, veterinärer och tatuerare. De institut som äger en sådan autoklav ska uppfylla vissa krav enligt Europastandard EN 13060 (SS-EN 13060). Denna standard delas i sin tur in i tre olika huvudgrupper:

  • B-cykel (big) – Denna grupp ska kunna sterilisera alla sorters frakt som krävs för en stor autoklav.
  • S-cykel (specific) – Denna autoklav, eller cykel/program är speciellt utvecklad och kontrollerad för att klara av en specifik vara eller last.
  • N-cykel (naked) – Är en autoklav som bara kan sterilisera pålitliga oförpackade saker som inte är porösa eller ihåliga.

Hur det fungerar

Lasten brukar delas upp i tre grupper:

  • Solid grupp – Denna last fordrar inte mycket av autoklaven, det är egentligen endast tryckkokning som behövs. Med tryckkokning menas att ett par ångpulser räcker för att få ut luften och efter det fylla kammaren med ånga. Därefter ska lasten steriliseras med 2,16 bar i 134 grader Celsius i ungefär tre minuter, eller i femton minuter i 121 grader Celsius.
  • Ihålig last – När ihålig last ska steriliseras krävs något som kallas fraktionerat förvakuum göras förs. Med det menas att flera djupa vakuumpulser är varvade med övertryckspulser. Dessa drar i sin tur ur all luft från alla urholkningar, och det gäller då oftast ett redskap som används inom industrin eller en tandläkarturbin. Görs inte detta ligger luften kvar i urholkningarna och isolerar istället för att ångan inte kommer åt där den ska för att steriliseringen ska bli korrekt.
  • Porös last – I denna last räknas oftast textilier och lasten kräver allt förvakuum för få full effekt. Lasten bör också vara sterilt förpackad på ett korrekt sätt när autoklavprocessen är färdig. Man använder speciella påsar som består av en plastsida och en pappersida och de svetsas igen innan godset läggs in i autoklaven. För svetsade påsar är lagringstiden cirka sex månader.

Autoklav for dummies – vanliga frågor

En autoklav används främst inom sjukvården och i laboratorium, men det är inte ovanligt att stöta på i till exempel skönhetssalonger och tatueraren. Trots att det är ganska vanlig maskin, är det kanske få – som inte använder den – som vet hur den fungerar. I den här texten kan du lära dig mer, när vi besvarar vanliga frågor som söks på nätet.

Vad används det för?

En autoklav används för att sterilisera. Sterilisering kan till exempel ske av vätskor, textilier, fasta föremål, porösa föremål och ihåliga föremål. De har olika klasser, och det skulle krävas autoklaver av flera olika klasser för att sterilisera samtliga föremål som nämns ovan.

Hur funkar det?

Med en autoklav steriliserar man med hjälp av ånga. Principen är att det ska komma i direkt kontakt med ånga av rätt temperatur och tryck under en given tidsperiod. Således finns det fyra aspekter av det:

  • Ånga
  • Tidsperiod
  • Tryck
  • Temperatur

Steriliseringen bygger på principen att kokpunkten för vatten höjs när det är under tryck.

Vad kostar en autoklav?

Det varierar naturligtvis. En slumpmässigt utvald återförsäljare har priser som börjar kring 7 500 kronor och slutar kring 45 000 kronor. Ganska väsentlig skillnad alltså. Den dyraste har en kapacitet på 50 liter och steriliseringstemperaturer mellan 118 och 134 grader. Den billigaste har en kapacitet på nio liter och steriliserar bara i 121 graders värme.

Hur mycket det kommer att kosta dig beror således på hur du ska använda den. För medicinska syften brukar det i regel ställas högre krav på en autoklav, och med det ökar också priserna.

Men det finns också fler faktorer att ta hänsyn till. Om den ska användas under många år kan det komma att kosta mycket både i drift och underhåll. Förr eller senare finns risken att delar behöver ersättas, eller att den helt enkelt behöver repareras. Används den frekvent kommer det dessutom att märkas på vatten- och elräkningarna. Under ett antal år kan det bli väsentliga summor. Det initiala priset kan alltså vara högt – men sedan får man räkna med att den kostar pengar så länge den används.

Vad kan inte steriliseras i en autoklav?

Eftersom steriliseringen sker med hjälp av het ånga, kan föremål som är känsliga för värme inte rengöras. De smälter helt enkelt, eller skadas. Exempel på värmekänsliga material är vissa typer av plaster.

Vilka begränsningar finns det?

Som nämnt ovan, är en begränsning att man inte kan sterilisera värmekänsliga material. En annan nackdel är att vassa föremål kan bli slöa. Ytterligare en begränsning är att oljiga substanser inte kan rengöras, eftersom de inte blandar väl med vatten.

Hur går processen till, steg för steg?

Förenklat går sterilisering i en autoklav till ungefär såhär:

  1. Föremålet, till exempel ett medicinskt instrument, placeras i maskinen.
  2. Locket försluts och luft pumpas ut.
  3. Het ånga pumpas in.
  4. Temperatur och lufttryck hålls tillräckligt länge för att alla mikroorganismer och bakterier ska dö.

Hur mycket väger en autoklav?

Det varierar naturligtvis. Den billigaste under rubriker Hur mycket kostar en autoklav?     väger fyra och ett halvt kilo. Den är liten i förhållande till andra modeller som inte sällan väger över 30 kg.

Byta propeller på battrailer – att tänka på

Känns det som att det är dags att byta propeller på din båt? Många tycker att det är dags för en ny när båten börjar att kännas både tung och seg att föra fram. Det kan även vara så att motorn brukar övervarva när du är i full hastighet. Ovanstående situationer är goda anledningar till att byta, men vad ska man tänka på när man byter och hur går det till?

Den propeller som du har på din båt kommer att vara avgörande för vilka egenskaper som båten får. Propellern styr nämligen betydligt mycket mer än man kan tro. Många gör misstaget av att behålla en gammal propeller, med det resonemang att den fortfarande är hård och blank. Det är lätt att man tror att så länge propellern ser snygg ut, så fungerar den också bra, men så är inte alltid fallet. Man kan egentligen säga att det inte finns någon max-livslängd på en propeller. Hur länge din kommer att fungera bra beror på hur du tar han om den. Den som vill förlänga livslängden ska t.ex. se till att byta offeranoder med jämna mellanrum och undvika att köra på saker och ting så att propellern skadas. Då kan även det billigaste alternativet hänga med ett riktigt bra tag.

Att tänka på när du ska byta propeller

Det finns flera saker som är viktiga att tänka på när du ska byta propeller. Här nedan har vi samlat ihop en liten lista med punkter som är värda att fundera över. Gör inte det klassiska misstaget att köpa en för stor propeller. Många tror att en större propeller och båttrailer från (https://propellerteknik.se/md-trailer) kommer att vara mer ekonomisk då den varvar lågt, men så är inte fallet. Om det är så att din motor inte orkar jobba upp sig så kommer bränsleförbrukningen att öka istället.

  • Hur mycket vägar båten? Här är det viktigt att titta på den totala vikten. Med det menar vi båt inklusive vatten, bränsle, packning och passagerare.
  • Vad är det som du ska använda båten till? Ska du t.ex. använda den till vattenaktiviteter som vattenskidor eller vill du ha den för att kunna ta långa och rofyllda fisketurer?
  • Alla båtar har en medföljande instruktionsbok och i denna kommer du att hitta information om vad som är motorns rekommenderade maxvarvtal. När du drar på och sätter båten i maxfart är det viktigt att du faktiskt uppnår detta varvtal och kanske även lite över detta.
  • Vilket material vill du att din propeller ska ha? Idag finns det propellrar i aluminium, plast, brons och i rostfritt stål. Alla material kommer med sina egna egenskaper samt för- och nackdelar. Vi rekommenderar att du läser på om de olika materialen innan du gör ditt val.

Tandblekning, Skapa ditt drömleende

Ett vitt skinande Hollywood-leende är en säker väg till ett ökat självförtroende. Att våga visa tänderna i ett leende skapar inte bara välmående utan gör dig även direkt mer attraktiv. För visst dras vi alltid lite mer till glada personer?

Tandvårdsrutin

Första steget till finare tänder är tandvårdsrutinen. Det är viktigt att hålla efter med goda rutiner både morgon och kväll. En bra rutin bör innehålla tandborstning minst två gånger om dagen, tandtråd samt munskölj innan sängdags.

Utöver att borsta tänderna är det viktigt att minst en gång om dagen använda tandtråd. Detta hjälper dig att få bort eventuella matrester och bakterier som letar sig in mellan tänderna. Detta är även ett superviktigt steg innan tandblekning, då du är säker på att blekningen sätter sig runt hela tanden och inte störs av eventuella rester. Dessutom finns det forskning som visar på bättre hjärthälsa i kombination med regelbunden tandtråds-användning, ytterligare en god orsak att ge tänderna en minuts extra omsorg.

Och när vi ändå pratar om bakterier så finns dessa i hela munnen. Efter tandborstningen gömmer sig dessa ofta kvar på tungan, i gommen och resten av munnen. Därför bör en bra munskölj gurglas igenom innan sängdags.

Följer du dessa tre måsten hos https://tandblekningbutiken.se/ får du finare tänder och du behöver inte oroa dig för dålig andedräkt.

Olika tandblekningar

Även om man har en god tandvårdsrutin så kan man uppleva att ens tänder lutar åt det gula hållet. Detta på grund av olika vanor så som mat eller dryck som lämnar märken, rökning eller att ens tänder helt enkelt inte naturligt har den vita färg man önskar.

Idag finns det mängder av olika sätt att bleka tänderna. Du kan dagligen använda tandkräm med blekande effekt eller även ha detta i din munskölj. Sedan finns det alternativ som ger snabbare resultat, så som remsor, blekningspennor eller gel i kombination med LED-lampa.

Startkit LED

Det som anses mest effektivt på kort tid är gel i kombination med en LED-lampa. Detta är det sätt som är mest likt det tandläkaren erbjuder.

Man får en plastskena i första setet som man formar genom att lägga i varmt vatten och sedan försiktigt trycker på tandraden. Denna kommer sedan stelna och därefter vara formad efter dina tänder. Detta gör man bara första gången man ska använda plastskenan. Vid blekning lägger du i gel i plastskenan, trycker på mot tänderna och sätter LED-lampan mot. Man brukar få sitta med denna i 15-45 minuter.

Vanligtvis använder man denna varje dag i en-två veckors tid för att uppnå önskat resultat. Därefter använder man den när man känner för det.

Remsor och blekningspennor

Ett annat väldigt populärt alternativ är remsor eller blekningspennor. Dessa använder man helst efter tandborstning innan sängdags. Man sätter på remsor på tänderna eller målar med blekningspennan, och låter det därefter verka i ca 20 minuter. Därefter tar man bort remsorna och spottar ut eventuella rester som finns kvar i munnen.

Att undvika

Tänk på att inte dricka kaffe eller röka direkt efter blekning, då det kan ge motsatt effekt.

Mångkultur och begravningsbyråer

Sverige var under en väldigt lång tid ett homogent samhälle, inte minst eftersom det inte fanns någon religionsfrihet. Det gjorde att alla följde samma seder och bruk, vilket i sin tur gjorde att alla begravningar följde samma form. Några få undantag fanns, till exempel för att judisk befolkning var tillåten att ha sin religion och sina seder, men i stort sett gällde samma för alla. Under det senaste århundradet har det luckrats upp, för att först långsamt och sedan i allt snabbare takt föra oss till där vi är idag, i ett mångkulturellt samhälle.

Begravningsbyråernas roll

Begravningsbyråer är inte bundna till en viss religion eller en viss tradition. Deras roll är att hjälpa till att organisera en begravning oavsett hur de sörjande vill att den ska se ut. Alla har inte lika stor vana eller lika stor kunskap om alla olika traditioner eller religioner som finns, men du ska kunna förvänta dig att din begravningsbyrå skaffar den kunskap som behövs för att möta dig och dina behov på rätt sätt. Har du behov av att bli bemött på ett annat språk än svenska ska du kunna räkna med att få tolkhjälp.

Individualismen

Begravningarna har inte bara påverkats av att människor som tillhör andra religioner kommit till Sverige och att samhället nu är mångkulturellt. Även de begravningar som har sin ceremoni i Svenska kyrkan har förändrats över tid. I grunden finns det en viss bestämd ordning med olika moment som ska ingå, men mycket går att bestämma själv och anpassa utifrån egna önskemål. Vi ser idag allt fler begravningar som är individuellt anpassade, med speciella kistor, blomsterarrangemang som inte följer det traditionella, och inte minst musik och framträdanden som sätter en speciell ton för begravningen. Det kan vara ett sätt att minnas den döde och hedra hans eller hennes minne, och är ofta uppskattat. När ceremonin utförs borgerligt är friheten för en individuell utformning ännu större än vid en kyrklig ceremoni. Då finns det ingen bestämd ordning som måste följas, med de moment som kyrkan alltid har med, utan begravningen kan utformas helt enligt de önskemål som finns.

Det finns olika åsikter kring ifall det här är en bra eller en dålig utveckling. Vissa menar att det enhetliga i traditionen var ett viktigt sätt att handskas med sorgen, att det blir något som förloras nu. Andra menar att just att kunna utforma begravningen utifrån den person som ska begravas blir en viktig del av sorgearbetet. Båda sakerna kan säkert vara sanna för olika personer, det enda som säkert går att säga är att det är såhär utvecklingen ser ut. Begravningarna blir allt mindre homogena, och det beror inte bara på att vi lever i en mångkultur.

Vill du veta mer om elektriker? Läs det här!

Hela världen är i behov av elektriker för att fungera, det är inte ofta man tänker på det. Elektriker är ungefär som bin för den biologiska mångfalden i skogen, väsentliga men får inte alltid så mycket uppskattning för det. Dem hjälper oss driva allt från stora el-kraftverk till att hjälpa oss med ledningar i hemmet för att få ett mysigt ljus i badrummet. Som du förstår finns det olika sorters elektriker i stockholm, med olika behörighet att utföra el-arbeten. I den här artikeln går vi igenom lite lätt hur terrängen ligger.

Olika behörighet?

Låt oss avskärma oss till Sverige, I Sverige behöver inte en elektriker ha någon behörighet för att vara yrkesverksam, men det är att föredra om man vill ha ett säkert el-arbete utfört. Behörighet får man genom att genomgå en utbildning av elektriker som är godkänd av elsäkerhetsverket. I utbildning ingår det att gå lärling hos en verksam elektriker med den behörig man är ute efter.

Industrielektriker jobbar med att installera el i stora byggnader som ofta är avsedda för produktion av något slag.

Distributionselektriker jobbar, som det låter med att distribuera el från kraftverk till kund.

Svagströmselektriker jobbar med ledningar för data och annan svagström såsom tele, larm och dylikt.

Installationselektriker jobbar med installation av el i kontor, bostäder och liknande.

El-tekniker jobbar oftast specialiserat inom ett visst område av el, t.ex. säkerhet.

När man väljer att gå lärling är det viktigt att man går lärling under en elektriker med den behörighet man själv senare vill ha eftersom dessa inriktningar är rätt så olika i vad man lär sig på jobbet och vad som kommer att krävas att man kan senare i arbetslivet.

Utöver behörighet; auktorisation

En elektriker kan vara auktoriserad till att utföra vissa typer av installationer och el-arbeten. De auktorisationer som finns är A, B och AL. A är då en fullständig auktorisation vilket innebär att man får utföra i princip vilka installationer som helst. AL är auktorisationen för lågspänning, och med en B auktorisation får man endast göra vissa installationer under ledning av någon med en högre auktorisation.

Rörmokare – välj rätt skor

Arbetet som rörmokare är som regel ganska fysiskt krävande. För att verkligen kunna göra ett bra jobb – många timmar om dagen, fem dagar i veckan – krävs bra arbetskläder. Något som är viktigt i arbetsmunderingen är skorna. Inte bara för ren komfort, utan också för att faktiskt skydda fötterna. Så vilka egenskaper är det egentligen man bör leta efter?

Bekvämlighet

Som nämnt ovan är komfort viktigt. Till skillnad från när tjänstemän väljer skor, lägger en hantverkare i regel större vikt vid att skorna faktiskt är bekväma. Vidare spelar det faktiskt inte särskilt stor roll hur väl skyddade fötterna är, om du inte är bekväm i dem. Ett par skor som skyddar dina fötter väl, men som inte är sköna att bära, är knappast ett optimalt val.

Hittar man ett par skor som man tycker ser snygga ut och som skyddar fötterna väl, finns alltid alternativet att lägga in en egen sula för bekvämlighet. Dessa kan köpas i de flesta skobutiker och läggs helt enkelt direkt i skon. Det här gör att fötterna slits lite mindre på, och att du känner dig lite mindre öm och utsliten när arbetsdagen är slut.

Fäste

Naturligtvis innebär arbetet som rörmokare att man kommer arbeta på golv som kan vara lite hala. När stengolv eller kakelplattor blir våta, blir det också ganska galt. De flesta rörmokare kan berätta om en situation där man halkat (eller varit nära till det) på ett farligt vis.

Leta därför efter ett par skor som har en bra sula med gott fäste för rörmokare. Du slipper då fundera särskilt mycket på det och kan koncentrera dig mer på arbetet. Framförallt gör du arbetet lite säkrare, och minskar risken för att du ska halka på en hård, blöt golvyta och göra dig illa.

Hållbarhet

Att skorna är robusta och hållbara är något att sträva efter. Arbetet som rörmokare kräver inte bara mycket av dig och din kropp – utan också din utrustning. Vatten, smuts och kanske till och med lera kommer att utsätta dina skor för prövningar dagligen. Se till att du hittar ett par skor som är gjorda av uthålliga material. Många av de skor som rörmokare anses vara bäst är av läder, men det är i slutändan en smaksak.

Skor som inte plockar upp mycket lera och smuts

En del konsumenter får huvudbry över att rörmokare går in med skorna. Samtidigt kan förutsättningarna vara så att det helt enkelt skulle vara omständligt att göra det. Det kan till exempel vara om badrummet ligger vid ytterdörren och man behöver springa ut och in många gånger under arbetspasset.

Ett sätt att göra det enklare och trevligare för kunden är att välja ett par skor med en enkel sula, som inte drar åt sig massa lera och smuts på undersidorna. Det kommer att spara dig tid när det kommer till att städa golvet, och det kommer dessutom göra kunden lite lugnare. Tänk på dock, som ovan nämnt, att fästet på undersidan fortfarande måste vara mycket bra. Sulorna bör vara tillräckligt enkla för att inte plocka upp alltför mycket smuts – men inte så enkla att de blir hala.

Skapa mer plats med och vid köksön

Om du söker inspiration till kommande köksrenovering kommer du hitta mängder av bilder på kök med köksö. Det är trendigt men även snyggt, funktionsmässigt och flexibelt. En köksö måste däremot inte alltid vara en fastmonterad arbetsyta i köket. Det finns även andra varianter. Vi tittar lite på hur man kan skapa mer plats med och vid köksön.

För det första kan du välja en köksö på hjul. Det finns både mindre modeller på mindre än en halv kvadratmeter till de betydligt större med hjul. Oavsett så har de samma fördelar som köksöar brukar ha med stora förvaringsutrymmen under och en arbetsyta ovanpå.

När planeringen sker för en köksrenovering ritas den fasta inredningen in. I detta skede ritas alltså en köksö in där man förväntar sig att den ska vara. Men här går det alltså att vara flexibel genom att sätta hjul på ön. Därmed kan man även rita flera olika alternativ. Kanske kan man ställa köksön nära en annan yta för att på så vis skapa en förlängd arbetsyta vid vissa situationer. Därmed bör man se till att denna köksrenovering skapar samma höjd på både köksöns yta som närliggande arbetsytor.

Kom ihåg att välja en köksö med låsbara hjul vid köksrenovering sollentuna. Det är en klar fördel då det annars kan uppstå risk för klämskador eller att den rör på sig när man har den som arbetsyta.

För det andra kan du fästa en stång på kanten. Det brukar finnas lådor och annan förvaringsmöjlighet under arbetsytan. Men det inte alltid det sitter en stång på kanten. Denna fyller därmed samma funktion som stänger som sätts upp på kaklet vid diskbänken som du vill renovera kök. Häng upp handdukar, saxar, arbetsredskap och annat. Finns inte egna öglor går det att sätta upp S-krokar som skapar denna lösning.

För det tredje kan du skapa förvaring ovanför köksön. En köksrenovering kan ske av många olika orsaker. En vanlig orsak är att det finns för lite förvaringsutrymmen som möter de behov som finns. I detta fall bör man även planera in förvaring och funktion ovanför köksön. Men här får man även se på planeringen kring vad ön är tänkt att primärt vara. Är dess primära funktion att vara arbetsyta kan mycket väl ett vågrätt galler hänga ner från taket. På detta galler kan sedan mängder av olika köksredskap hängas upp. Därmed är det alltid nära till sleven, kastrullen eller vispen när man jobbar.

För det fjärde är det viktigt att mäta och ge rum. Hur mycket rum behövs det mellan en köksö och resterande delar av köket? Hur nära behöver de stå varandra för att man lätta ska kunna jobba på bägge ytorna utan att det blir obekvämt? Det är inte helt lätt att skapa det perfekta avståndet. Här finns det appar och datorprogram att ta hjälp av. Det är program som är utvecklade för att möta behovet hos personer som håller på med en köksrenovering och vill testa sig fram med olika inredning innan man bestämmer sig. Via tredimensionella modeller går det att bygga upp sitt framtida kök digitalt. Många av dessa program har även varningssignaler som varnar om man planerar sitt kök för tätt eller om större utrymme behövs ur ett säkerhetsperspektiv osv.

Rörmokarkalendern – Ger en mindre rörig vardag

Rörmokarkalendern gavs ut för första gången 2017 (inför 2018) och är en hyllning till alla rörmokare i Sverige. Men det är mer än så. Kalendern skapades av grossisten Dahl som samma år fyllde 100 år och dessutom gav pengarna till Barncancerfonden. En kalender med många syften.
Trött på gulliga katter, landskap eller sportidoler på kalendern? Välj istället en kalender med riktiga vardagsidoler. Personer som dagligen lagar kökskranar, fixar stopp i avlopp och drar ledningar i våtrum. Hylla Sveriges rörmokare – med en rörmokarkalender.

När den stora grossisten av produkter till alla inom VVS-branschen, Dahl, fyllde 100 år valde de att fira på flera olika sätt. Ett var att skapa en kalender med bilder på rörmokare. För dem blev det ett sätt att hylla den bransch som rörmokarengöteborg.se som är deras målgrupp. Rörmokare som dagligen gör ett mycket viktigt jobb. Samtidigt valde man att låta pengarna gå till en organisation som gör ett ännu viktigare jobb, Barncancerfonden.

Modeller från hela Sverige
Men det är inte bara bilder. Varje rörmokare har sin historia att berätta. En unik historia som ger mer liv till kalendern och yrkeskåren. Bland annat går det att läsa om Bader Aleman som jobbar i Kiruna, en stad som helt och hållet ska flyttas på grund av gruvdriften i staden.
Genom att ta en bild på sig själv och ladda upp på Instagram hos rörmokarengöteborg.se var man med och tävlade om att få vara med i kalendern. Det var ett par hundra bilder som publicerades och taggade #Dahlkalender. Det går därmed fortfarande att söka på den taggen och se personer som tävlade men inte kom med i kalendern. Det fanns däremot även möjlighet att mejla in sin bild. Därefter valdes 25 personer ut som sedan en omröstning genomfördes på. Till slut var det bara 12 kvar – de tolv som fick representera yrket rörmokare (som egentligen heter VVS-tekniker).

Säljs hos Dahl
De som vill ha en kalender med rörmokare på kan däremot inte hitta denna kalender hos bokhandlare eller andra butiker där man kan förväntas hitta kalendrar. Den går inte heller att köpa online. Istället är det hos Dahl som försäljningen sker. De har butiker på 69 olika ställen i Sverige.
Man har helt enkelt valt att främst fokusera försäljningen till rörmokare och andra inom branschen. Företagare som kommer och köper produkter hos Dahl och som därmed passar på att köpa kalendern – eller tvärtom. Priset är 100 kr och hela summan går oavkortat alltså till Barncancerfonden.

Att utbilda sig till elektriker

Att utbilda sig till elektriker kan man göra på olika sätt. Dels kan man gå en gymnasieutbildning men man kan även gå en utbildning hos Komvux.

Gymnasieutbildning till elektriker

I gymnasiet finns utbildning för dig som vill bli elektriker. Du ansöker till programmet El- och energiprogrammet med inriktning Elteknik. Utbildningen eller programmet är en yrkesförberedande utbildning och ger dig stora möjligheter att arbeta som elektriker direkt efter gymnasiet.

Elektrikerutbildning hos Komvux

Utbildning till elektriker hos Komvux passar dig som tycker om att arbeta med händerna och gillar ett varierande arbete där du har din fysiska arbetsplats på olika platser. Du bör också gilla att lösa problem samt vara intresserad av matematik.

Själva utbildningen till elektriker hos Komvux är uppdelad på flera olika typer:

  • lärarledd undervisning
  • projektuppgifter
  • självstudier
  • gruppuppgifter

Under utbildningen kommer du också vara ute på praktik (även kallat APL – arbetsplatsförlagt lärande). APL-perioden är ett ypperligt tillfälle för dig som studerar att knyta kontakter och visa arbetsgivare dina kunskaper hos elektriker i göteborg och intresse för yrket. Det är också vanligt att man erbjuds arbete hos det företag som man har gjort sin APL-tid hos.

I yrket så är det mycket vanligt med att man har kundkontakter och kunderna som man träffar finns inom olika branscher och är både företag och privatpersoner. Det som är gemensamt för allt elektriker arbete är att säkerheten är prioriterad väldigt högt och det ställer stora krav på att du är noggrann. En elektriker arbetar oftast tillsammans med andra elektriker i arbetslag men man arbetar emellanåt också självständigt. Det förekommer också relativt ofta att man samarbetar med andra hantverkargrupper vid t ex nybyggnationer och/eller renoveringsarbeten.

Vem kan gå en utbildning hos Komvux?

Du har rätt till att gå en utbildning hos Komvux från den 1:a juli det år som du fyller 20 år om du har gått färdigt ett nationellt program eller liknande utbildning i gymnasieskolan.

Om det skulle vara fler sökande till en utbildning till elektriker hos Komvux än det finns plats för så är det din kommun som väljer vilka som får studera.

 

Om du har ett annat modersmål än svenska så måste du klara av det svenska språket med kunskaper som motsvarar kunskaper för svenska som andra språk och att du kan det på en grundläggande nivå.

För att kvalificera dig för elektrikerutbildning hos Komvux så ska du ha godkänd grundskola eller motsvarande. Om du redan har kompetens och kunskap inom yrket så tar man hänsyn till det och det kallas validering. Det innebär att vissa delar av utbildningen kan du kanske komma att hoppa över då man anser att du redan har den kompetensen.

Ansöka till elektrikerutbildning hos Komvux

  1. Ansök till Komvux via din kommun
  2. Följ ansökningsprocessen under ditt konto eller din sida på kommunens webbsida
  3. När du blir antagen får du en kallelse

 

Lycka till med din utbildning till elektriker.

Ta inga risker – anlita en elektriker

Det kan vara lockande att göra vissa elarbeten på egen hand när det till exempel gäller en ombyggnation eller en renovering. Det kan helt enkelt spara en hel del pengar, inte minst om det är ett större elarbete. Elektriker är ganska dyra – men de är också nödvändiga att anlita i de allra flesta fall. El är, som bekant, mycket farligt, och det är förenat med stora risker att försöka sig på vissa elarbeten själv.

Med det sagt får man göra vissa saker själv, och då endast enklare arbeten. Ska man göra ett enklare arbete gäller dock fortfarande att man känner sig trygg med att man har tillräckligt mycket kunskap om vad det är som ska göras. Man bör aldrig chansa, eftersom ett enda litet misstag kan göra att stora konsekvenser följer.

Det här får du göra själv

Så vad får man egentligen göra själv? Så länge man känner sig trygg och vet att man har tillräckliga kunskaper, får du till exempel göra följande:

  • Byta ut befintligt vägguttag som finns i egen dosa eller kapsling (högst 16 A).
  • Byta befintlig strömbrytare i egen kapsling eller osa (högst 16 a).
  • Byta ut delar samt utföra reparationer i trasiga apparat- och skarvsladdar.

Det här är bara några exempel. Andra ännu enklare arbeten, så som att byta en glödlampa eller byta en trasig proppsäkring kräver givetvis ingen elektriker. Om du har gjort något själv och känner dig osäker bör du kontakta en elinstallatör som kan kontrollera ditt arbete.

Det här ska du inte göra själv

Det finns desto fler arbeten som du inte bör göra på egen hand. Hit hör till exempel förändringar i fasta installationer. Om ansvaret ligger på dig eller den som äger fastigheten beror normalt på om du bor i villa eller lägenhet. Kort sagt: är det du som äger fastigheten, är det du som har ansvaret för att fasta elinstallationer fungerar som de ska och att de är säkra. Men det är alltså inte upp till dig att göra arbetet själv, men du har däremot ansvaret att anlita en auktoriserad elektriker som kan göra jobbet.

Något annat som inte ska göras på egen hand är att byta ojordade vägguttag mot jordade. Elinstallationer i dusch- och badrum är också något som hemmafixaren inte får ge sig på. Installation av golvvärme hör också hit.

Ekonomiska risker

Det är inte bara livhanken man utsätter för risk om man gör dylika elarbeten på egen hand – utan också plånboken. Om ditt hemmaarbete orsakar skador är försäkringsbolaget ofta inte så pigga på att betala ut ersättning. Om de betalar ut några pengar, är sannolikt summan mycket lägre än om en auktoriserad elinstallatör hade utfört jobbet.

Man har mycket att förlora på att försöka sig på att göra vissa elarbeten själv. Kostnaden för en elektriker är betydligt blygsammare än summorna som kan krävas för att ersätta någonting som skadats av ett hemmagjort arbete. Och som tidigare nämnt är det skador på person som är den största risken – inte på egendom. Pressa priserna på exempelvis en renovering eller en ombyggnation bör man göra på andra sätt än att kompromissa med säkerhet, kvalitet och utförande.