Så gör du en enkel köksrenovering som inte kostar skjortan 

Är du trött på ditt kök och känner att du skulle vilja renovera det samtidigt som du inte har nog med ork, tid eller pengar? Med enkla medel kan du renovera ditt kök, utan att det behöver kosta för mycket. 

 

Köket – hemmets hjärta 

Köket är verkligen hemmets hjärta. Platsen där vi äter, umgås under matlagningen och bara sitter och samtalar. Tillsammans med vardagsrummet är det också rummet som vi bjuder in gäster till. Köket är ju också en arbetsplats. Det måste vara ordning och reda för att vi ska kunna laga mat och diska. Samtidigt blir det lätt blir en plats där vi har kokböcker, småsaker och tidningar, förutom alla köksredskap som behövs. Att laga mat gör också att köket “åldras” på ett annat sätt än andra rum. Matos, ånga, pastafläckar och stänk från rödbetor. Det är inte konstigt att vi ibland vill göra något åt köket. För att trivas i vårt hem är det viktigt att vi trivs i vårt kök. 

 

Pengar och tid 

Det som till slutändan ofta styr våra val är pengar och tid. Innan du sätter igång bör du både göra en budget över hur mycket det får kosta med https://badrumsrenoveringargöteborg.se och hur mycket tid som du vill lägga på projektet. Många gånger är det ju så att om vi har lite pengar, så måste vi själva spendera mer tid på arbetet. Om det är tiden som är ditt problem, så kan du faktiskt anlita en firma som gör jobbet åt dig. Att göra en mindre renovering behöver inte kosta skjortan om du anlitar en firma och är tydlig med hur mycket det får kosta. När budgettaket är nått så gör du resten själv. Dock tjänar du mycket på att göra en enkel renovering själv, i alla fall jobb som att måla och byta knoppar. Om du har mer tid än pengar, så bör du ändå tänka på att inte låta jobbet ta för lång tid. Det är jobbigt att leva i ett kök som håller på att renoveras under flera veckor. Det klokaste är att försöka göra jobbet under några dagar och sedan vara helt klar. 

 

De stora ytorna 

Att måla om ett kök är det enklaste och billigaste sättet att ge rummet en ansiktslyftning. Om du är trött på skåpluckorna så kan ny färg i en annan nyans göra stor skillnad. Att måla om alla skåp och köksluckor tar tid, men det är samtidigt inget pillrigt jobb, utan kan göras ganska effektivt. Det som kan vara klokt att tänka på är att när du målar en yta så kommer plötsligt alla andra ytor att se omålade ut. Effekten är att du inser att du borde ha målat om taket. När du målar så bör du börja uppifrån, med taket, och gå nedåt. 

 

De små detaljerna 

Små detaljer kan lyfta ett helt rum. Ibland kan nya knoppar och att måla om kaklet bakom spisen vara allt som du behöver. Bra belysning ger också köket ett annat utseende. Små spotlights med dimers under köksskåpen ovanför köksbänken kan ibland vara all renovering som behövs.