Skapa mer plats med och vid köksön

Om du söker inspiration till kommande köksrenovering kommer du hitta mängder av bilder på kök med köksö. Det är trendigt men även snyggt, funktionsmässigt och flexibelt. En köksö måste däremot inte alltid vara en fastmonterad arbetsyta i köket. Det finns även andra varianter. Vi tittar lite på hur man kan skapa mer plats med och vid köksön.

För det första kan du välja en köksö på hjul. Det finns både mindre modeller på mindre än en halv kvadratmeter till de betydligt större med hjul. Oavsett så har de samma fördelar som köksöar brukar ha med stora förvaringsutrymmen under och en arbetsyta ovanpå.

När planeringen sker för en köksrenovering ritas den fasta inredningen in. I detta skede ritas alltså en köksö in där man förväntar sig att den ska vara. Men här går det alltså att vara flexibel genom att sätta hjul på ön. Därmed kan man även rita flera olika alternativ. Kanske kan man ställa köksön nära en annan yta för att på så vis skapa en förlängd arbetsyta vid vissa situationer. Därmed bör man se till att denna köksrenovering skapar samma höjd på både köksöns yta som närliggande arbetsytor.

Kom ihåg att välja en köksö med låsbara hjul vid köksrenovering sollentuna. Det är en klar fördel då det annars kan uppstå risk för klämskador eller att den rör på sig när man har den som arbetsyta.

För det andra kan du fästa en stång på kanten. Det brukar finnas lådor och annan förvaringsmöjlighet under arbetsytan. Men det inte alltid det sitter en stång på kanten. Denna fyller därmed samma funktion som stänger som sätts upp på kaklet vid diskbänken som du vill renovera kök. Häng upp handdukar, saxar, arbetsredskap och annat. Finns inte egna öglor går det att sätta upp S-krokar som skapar denna lösning.

För det tredje kan du skapa förvaring ovanför köksön. En köksrenovering kan ske av många olika orsaker. En vanlig orsak är att det finns för lite förvaringsutrymmen som möter de behov som finns. I detta fall bör man även planera in förvaring och funktion ovanför köksön. Men här får man även se på planeringen kring vad ön är tänkt att primärt vara. Är dess primära funktion att vara arbetsyta kan mycket väl ett vågrätt galler hänga ner från taket. På detta galler kan sedan mängder av olika köksredskap hängas upp. Därmed är det alltid nära till sleven, kastrullen eller vispen när man jobbar.

För det fjärde är det viktigt att mäta och ge rum. Hur mycket rum behövs det mellan en köksö och resterande delar av köket? Hur nära behöver de stå varandra för att man lätta ska kunna jobba på bägge ytorna utan att det blir obekvämt? Det är inte helt lätt att skapa det perfekta avståndet. Här finns det appar och datorprogram att ta hjälp av. Det är program som är utvecklade för att möta behovet hos personer som håller på med en köksrenovering och vill testa sig fram med olika inredning innan man bestämmer sig. Via tredimensionella modeller går det att bygga upp sitt framtida kök digitalt. Många av dessa program har även varningssignaler som varnar om man planerar sitt kök för tätt eller om större utrymme behövs ur ett säkerhetsperspektiv osv.