Rörmokare – välj rätt skor

Arbetet som rörmokare är som regel ganska fysiskt krävande. För att verkligen kunna göra ett bra jobb – många timmar om dagen, fem dagar i veckan – krävs bra arbetskläder. Något som är viktigt i arbetsmunderingen är skorna. Inte bara för ren komfort, utan också för att faktiskt skydda fötterna. Så vilka egenskaper är det egentligen man bör leta efter?

Bekvämlighet

Som nämnt ovan är komfort viktigt. Till skillnad från när tjänstemän väljer skor, lägger en hantverkare i regel större vikt vid att skorna faktiskt är bekväma. Vidare spelar det faktiskt inte särskilt stor roll hur väl skyddade fötterna är, om du inte är bekväm i dem. Ett par skor som skyddar dina fötter väl, men som inte är sköna att bära, är knappast ett optimalt val.

Hittar man ett par skor som man tycker ser snygga ut och som skyddar fötterna väl, finns alltid alternativet att lägga in en egen sula för bekvämlighet. Dessa kan köpas i de flesta skobutiker och läggs helt enkelt direkt i skon. Det här gör att fötterna slits lite mindre på, och att du känner dig lite mindre öm och utsliten när arbetsdagen är slut.

Fäste

Naturligtvis innebär arbetet som rörmokare att man kommer arbeta på golv som kan vara lite hala. När stengolv eller kakelplattor blir våta, blir det också ganska galt. De flesta rörmokare kan berätta om en situation där man halkat (eller varit nära till det) på ett farligt vis.

Leta därför efter ett par skor som har en bra sula med gott fäste för rörmokare. Du slipper då fundera särskilt mycket på det och kan koncentrera dig mer på arbetet. Framförallt gör du arbetet lite säkrare, och minskar risken för att du ska halka på en hård, blöt golvyta och göra dig illa.

Hållbarhet

Att skorna är robusta och hållbara är något att sträva efter. Arbetet som rörmokare kräver inte bara mycket av dig och din kropp – utan också din utrustning. Vatten, smuts och kanske till och med lera kommer att utsätta dina skor för prövningar dagligen. Se till att du hittar ett par skor som är gjorda av uthålliga material. Många av de skor som rörmokare anses vara bäst är av läder, men det är i slutändan en smaksak.

Skor som inte plockar upp mycket lera och smuts

En del konsumenter får huvudbry över att rörmokare går in med skorna. Samtidigt kan förutsättningarna vara så att det helt enkelt skulle vara omständligt att göra det. Det kan till exempel vara om badrummet ligger vid ytterdörren och man behöver springa ut och in många gånger under arbetspasset.

Ett sätt att göra det enklare och trevligare för kunden är att välja ett par skor med en enkel sula, som inte drar åt sig massa lera och smuts på undersidorna. Det kommer att spara dig tid när det kommer till att städa golvet, och det kommer dessutom göra kunden lite lugnare. Tänk på dock, som ovan nämnt, att fästet på undersidan fortfarande måste vara mycket bra. Sulorna bör vara tillräckligt enkla för att inte plocka upp alltför mycket smuts – men inte så enkla att de blir hala.