Vad är en bra kost? 

I dag talas det allt mer om att man ska äta bra och ha en bra kost. Men vad är en bra kost egentligen? Ser en bra kost likadan ut för alla, och hur gör man om man inte tål vissa livsmedel? 

 

Kost för allergiker 

Om man är allergiker måste man givetvis anpassa sin kost efter sin allergi, klicka här. Troligen kan man inte äta allt som ingår i till exempel kostcirkeln, och beroende på vad man är allergisk mot kan några livsmedel vara helt uteslutna. Tål man inte laktos är mjölk, grädde, smör och ost i regel uteslutet. Det som är en bra kost för en person kan med andra ord ställa till med ordentliga problem för någon annan. 

 

Ta reda på vad som är en bra kost 

Det finns flera sätt att ta reda på vad som är en bra kost. Det kan vara klokt att gå och ta ett blodprov för att se vilka mineraler, vitaminer och andra ämnen man har brist på. I provet kan man också se om man har högt kolesterol och flera andra saker. efter att man fått provsvaren kan man sedan titta på vad man bör äta mer eller mindre av. Känner man sig osäker finns det dietister inom sjukvården som kan hjälpa till. 

 

Bra kost kan variera 

Ibland varierar en bra kost. Det man äter en månad kanske inte alls är bra månaden efter. Det beror helt på om man är sjuk, eller om man har andra åkommor. Bra kost varierar också mellan olika familjemedlemmar och om man är mån om att alla ska äta perfekt kan man helt enkelt bli tvungen att laga flera olika rätter. 

 

Är kostcirkeln alltid bra? 

Kostcirkeln utformades för att visa på hur man bör äta för att få i sig alla de näringsämnen kroppen behöver. Det betyder dock inte att den är bra för alla. Vissa behöver äta mindre, andra mer. Vilken  exakt mängd man behöver av vissa livsmedel har att göra med hur man tränar, vad man gör till vardags och med kroppens uppbyggnad. Man kan också behöva mer fett eller mjölk i sin kost om man är äldre. Det är med andra ord klokt att hålla lite mer koll på hur man själv mår, än på kostcirkeln. 

 

Bra kost för barn 

När det gäller barn är det viktigt att ha lite koll på deras hull. Vissa barn behöver äta mer än andra. En bra kost bör dock vara varierad, och den ska inte bara bestå av socker eller fikabröd. Även snabbmat är klokt att hålla nere mängden av.