Så får du lärlingsanställning som rörmokare

Många vill jobba som rörmokare idag. Det har återigen blivit trendigt att vara hantverkare, och det beundras att vara händig och ha ett kunnande inom dessa områden. Att valet faller på rörmokare för många kan bero på flera saker. En av de sakerna kan vara att lönera har stigit rejält på senare år, samtidigt som efterfrågan är fortsatt hög. Innan man kan börja jobba som rörmokare behöver man gå som lärling en period. Men hur hittar man egentligen en lärlingsanställning?

Vuxenlärling eller nyutexaminerad?

Om du har börjat din utbildning redan på gymnasiet får du hjälp från skolan att hitta ett företag att gå som lärling hos. Förhoppningsvis knyter du nu kontakter som kan mynnar ut i en anställning när du har tagit examen. Det är dock inte i alla fall som det är lätt för gymnasieelever heller.

För den som inte tidigare är utbildad är et dock lite svårare. Det gäller att man, på egen hand, söker upp ett privat företag och försöker få en lärlingsanställning som rörmokare eller elektriker. Som alltid gäller att man bör göra sig anställningsbar i högsta mån och man inte ger upp i första taget.

Är yrket något för dig?

Innan du börjar söka är det bra att fråga dig själv om du verkligen är lämpad för en karriär som rörmokare. De flesta arbetsgivare söker någon som har följande egenskaper:

  • Hyfsad på matematik.
  • Händigt lagd och fingerfärdig
  • God problemlösare

Vidare bör man inte ha några problem med att vara självgående. Även om man ofta jobbar tillsammans med någon, är det mycket vanligt att man åker runt själv på olika uppdrag. Därutöver är det viktigt att man är säker på att rörmokaryrket är något man vill göra, eftersom lärlingstiden är i ungefär två år. Under dessa två år är lönen förhållandevis låg. Det är endast efter flertalet år på heltid som rörmokare som lönen börjar bli bra. Går man som företagslärling direkt är det fler år än två man måste gå.

Gör dig anställningsbar

Sedan gäller, som med andra jobb, att man sammanställer ett lämpligt CV och ett personligt brev. Det personliga brevet bör anpassas efter varje anställning du söker. Ha med allt som kan vara relevant för rörmokaryrket – kanske har du sommarjobbat inom bygg och anläggning?

Om du ännu inte har skaffat körkort är det mycket bra att göra det på en gång. Utan körkort blir det betydligt svårare att konkurrera med andra lärlingar som har det. För de allra flesta anställningar är detta ett krav.