Putsa fram charmen i ett gammalt trägolv

Att ta hand om ett trägolv är både kostnadseffektivt och praktiskt. Bor du i ett gammalt hus som har slitna trägolv bör du slipa upp golven istället för att riva och lägga nytt. Rustika trägolv är oftast av hög kvalitet och en slipning kan göra susen för att göra golvet som nytt igen.

Många nytillverkade golv görs både i trä och i material som laminat för att efterlikna ett gammalt och rustikt trägolv. Priset brukar bli väldigt högt om man vill ha den där rustika känslan på golvet. Har du turen att bo i ett hus där det döljer sig ett gammalt trägolv under några lager av plastmattor? I så fall bör du ta vara på det, antingen genom att själv rusta upp det eller genom att anlita en professionell golvslipare.

Ta hand om ditt trägolv

Är du en hemmafixare kan du själv ta tag i upprustningen av ditt trägolv. Du kan antingen köpa eller hyra en golvslipningsmaskin och slipa upp golvet själv. Efter att slipningen är klar bör du olja in golvet med exempelvis linolja. Det ger golvet skydd och förlänger hållbarheten på det är golvslipningstockholmslän.se. Äldre trägolv brukar ha väldigt bra kvalitet och så länge inte golvet är trasigt eller sprucket kommer en slipning troligtvis kunna göra golvet som nytt igen.

Vill du hellre ta hjälp av en professionell golvslipare behöver du inte oroa dig för att det ska bli fel. Eventuellt kan du även använda dig av ROT-avdraget för att få golvslipningen billigare. Är du osäker på hur det fungerar med ROT-avdrag kan du kolla upp det hos Skatteverket.

Olja eller måla?

För att golvet ska hålla bättre bör det få någon form av behandling efter slipningen. Som nämnt tidigare är linolja ett väldigt bra alternativ. Om du inte vill ha ett naturligt trägolv går det bra att måla det. Linoljefärg är naturligt och skapar ett vackert utseende på golvet. Har du ett gammalt hus är linolja en mycket bra produkt. Eftersom den användes förr i tiden till gamla hus så kommer den inte skada husets karaktär. Moderna färger och oljor brukar innehålla kemikalier som kan skada materialet och förkorta livslängden på exempelvis ett gammalt trägolv.

Tänk på att golvet regelbundet behöver oljas in med linolja eftersom linoljan lätt slits och tvättas bort ganska snabbt, så för att golvet ska förbli skyddat behöver det regelbundna behandlingar.