Autoklav for dummies – vanliga frågor

En autoklav används främst inom sjukvården och i laboratorium, men det är inte ovanligt att stöta på i till exempel skönhetssalonger och tatueraren. Trots att det är ganska vanlig maskin, är det kanske få – som inte använder den – som vet hur den fungerar. I den här texten kan du lära dig mer, när vi besvarar vanliga frågor som söks på nätet.

Vad används det för?

En autoklav används för att sterilisera. Sterilisering kan till exempel ske av vätskor, textilier, fasta föremål, porösa föremål och ihåliga föremål. De har olika klasser, och det skulle krävas autoklaver av flera olika klasser för att sterilisera samtliga föremål som nämns ovan.

Hur funkar det?

Med en autoklav steriliserar man med hjälp av ånga. Principen är att det ska komma i direkt kontakt med ånga av rätt temperatur och tryck under en given tidsperiod. Således finns det fyra aspekter av det:

  • Ånga
  • Tidsperiod
  • Tryck
  • Temperatur

Steriliseringen bygger på principen att kokpunkten för vatten höjs när det är under tryck.

Vad kostar en autoklav?

Det varierar naturligtvis. En slumpmässigt utvald återförsäljare har priser som börjar kring 7 500 kronor och slutar kring 45 000 kronor. Ganska väsentlig skillnad alltså. Den dyraste har en kapacitet på 50 liter och steriliseringstemperaturer mellan 118 och 134 grader. Den billigaste har en kapacitet på nio liter och steriliserar bara i 121 graders värme.

Hur mycket det kommer att kosta dig beror således på hur du ska använda den. För medicinska syften brukar det i regel ställas högre krav på en autoklav, och med det ökar också priserna.

Men det finns också fler faktorer att ta hänsyn till. Om den ska användas under många år kan det komma att kosta mycket både i drift och underhåll. Förr eller senare finns risken att delar behöver ersättas, eller att den helt enkelt behöver repareras. Används den frekvent kommer det dessutom att märkas på vatten- och elräkningarna. Under ett antal år kan det bli väsentliga summor. Det initiala priset kan alltså vara högt – men sedan får man räkna med att den kostar pengar så länge den används.

Vad kan inte steriliseras i en autoklav?

Eftersom steriliseringen sker med hjälp av het ånga, kan föremål som är känsliga för värme inte rengöras. De smälter helt enkelt, eller skadas. Exempel på värmekänsliga material är vissa typer av plaster.

Vilka begränsningar finns det?

Som nämnt ovan, är en begränsning att man inte kan sterilisera värmekänsliga material. En annan nackdel är att vassa föremål kan bli slöa. Ytterligare en begränsning är att oljiga substanser inte kan rengöras, eftersom de inte blandar väl med vatten.

Hur går processen till, steg för steg?

Förenklat går sterilisering i en autoklav till ungefär såhär:

  1. Föremålet, till exempel ett medicinskt instrument, placeras i maskinen.
  2. Locket försluts och luft pumpas ut.
  3. Het ånga pumpas in.
  4. Temperatur och lufttryck hålls tillräckligt länge för att alla mikroorganismer och bakterier ska dö.

Hur mycket väger en autoklav?

Det varierar naturligtvis. Den billigaste under rubriker Hur mycket kostar en autoklav?     väger fyra och ett halvt kilo. Den är liten i förhållande till andra modeller som inte sällan väger över 30 kg.